Uw winkelwagen is leeg!
Welkom bezoeker. Wilt u inloggen of registreren?

Portofoons: met of zonder machtiging, uhf of vhf?

Indien de aanschaf van portofoons wordt overwogen is het belangrijk eerst goed na te denken over wel soort en welk type. Ten eerste is het belangrijk eerst vast te stellen of men kan volstaan met een z.g. “machtigingsvrije” of “machtigingsportofoon”. Het is van het grootste belang dat indien de portofoons voor de BHV of EHBO worden gebruikt er een zo groot mogelijke "dekking" is over het gebied waar de portofoons worden gebruikt.
 
Machtigingsvrij:
De z.g. “PMR446 portofoons” maken gebruik van 8 door de overheid vrijgegeven frequenties. Vrijwel alle vrij verkrijgbare zend/ontvang apparatuur werken op deze frequenties (ook de speelgoed portofoons verkrijgbaar bij Bart Smit). De kans dat u tijdens het gebruik van uw portofoon storing of hinder ondervindt van anderen is dus aanwezig. Het zendvermogen is beperkt tot 500mW. (max 3 km op een open vlakte en in een stedelijke omgeving niet zijnde binnen in een gebouw max. 200 meter).
U kunt met deze portofoons niet communiceren met de portofoons van de andere gebruiker in uw pand.
Het voordeel van deze portofoon is dat ze relatief goedkoop zijn, echter de nadelen zijn dat men deze alleen in kleinere panden kan gebruiken en dat er geen mogelijkheden zijn voor bv. selectieve of groepsoproepen.
Doordat deze portofoon vrij gemakkelijk verkrijgbaar is in de handel, zijn er vele gebruikers. De kans dat u andere gebruikers hoort, die u storen, is vrij groot.
 
Met machtiging:
Deze zijn duurder. Maar u krijgt de beschikking over een aan zeer beperkte groep toegewezen frequenties, waardoor de kans op hinder van anderen tijdens het gebruik sterk afneemt. Het zendvermogen kan ingesteld worden op 1W of 5W, wat het bereik binnen gebouwen sterk ten goede komt. Tevens zijn er op deze portofoons vele extra opties mogelijk (o.a. selectieve- en groepsoproepen, man-down etc.) welke niet beschikbaar zijn bij de machtigingsvrije portofoons. Ook kan men een “vaste post” gebruiken en er zijn legio uitbreidingsmogelijkheden.
 
Binnen de vergunningspichtige portofoons is er keuze uit de VHF of UHF frequentieband. De keuze is afhankelijk van de toepassing, maar maken in prijs weinig verschil.
 
Noot: de hier genoemde haalbare afstanden zijn maximalen. Het bereik van zend/ontvang apparatuur is sterk afhankelijk van vele omgevingsfactoren en weersinvloeden.

Voor vergunningspichtige portofoons dient door de gebruiker vooraf een vergunning te worden aangevraagd. De jaarlijkse kosten hiervoor bedragen ongeveer € 50,00 per jaar. Deze kosten worden rechtstreeks door het Agentschap Telecom (onderdeel van het ministerie van Verkeer en Waterstaat) aan u gefactureerd. Uiteraard is Spencer Medical bv u behulpzaam bij het invullen van de vergunningaanvraag.
 
UHF of VHF?
Er zijn twee “frequentiebanden” (frequentiegebieden) waarbinnen de diverse frequenties worden toebedeeld aan portofoongebruik, piepers etc. Deze twee frequentiebanden VHF (very high frequency) en UHF (ultra high frequency) maken in gebruik nog al wat verschil. In de meeste gevallen kan men in gebouwen volstaan met VHF (frequenties rond de 170 Mhz), maar soms werken de UHF (frequenties rond de 460 Mhz) frequenties in gebouwen beter, dat wil zeggen: een beter bereik. In prijs maakt het bij de meeste merken niets uit of je voor VHF of UHF kiest maar het is in sommige gevallen wel aan te raden om voor de aanschaf eerst eens met beiden te testen in uw eigen omgeving.
 
U ziet: je koopt niet zo maar een portofoon zonder er eerst even goed mee getest te hebben en zich door een deskundige partij te laten voorlichten. Wij adviseren daarom ook altijd: koop nooit zo maar een portofoon via het internet!
 
Onderbandtonen:
De meeste portofoons hebben de mogelijkheid om z.g. “onderbandtonen” te laten programmeren op ieder kanaal of frequentie. Dit programmeren doet dealer waar u de portofoon koopt. Een onderbandtoon, ook wel PL-toon genoemd is een toon van een hele lage frequentie, die u dus niet kunt horen, welke wordt meegezonden met het signaal als de portofoon gaat zenden. De andere portofoons die ontvangen “herkennen” de toon en zetten bij de juiste toon hun speaker open zodat de ontvanger het bericht kan beluisteren. Is het een toon die niet overeenkomt met de geprogrammeerde toon, hoort de ontvangende kant niets. Met deze “truc” heeft u bijna geen last van andere portofoons die op dezelfde frequentie uitzenden en niets met uw groep te maken hebben. Uiteraard kunnen wij bij Spencer alle merken waarvan wij dealer zijn voor u programmeren met deze optie.
Bij de programmering is er een keuze tussen vele tientallen onderbandtonen en digitale onderbandtonen.
Ook bij de meeste machtigingsvrije portofoons is dit mogelijk.
 
 
Analoog of Digitaal?
Tegenwoordig zijn er naast de bekende analoge portofoons ook digitale portofoons. Deze portofoons hebben heel veel mogelijkheden en zijn voor een buitenstaander niet zo maar “af te luisteren” omdat het signaal digitaal door de lucht gaat. De mogelijkheden zijn eindeloos. Indien u wenst kunnen wij u een systeem leveren warbij u met een portofoon vanuit uw stoel met een portofoon van uw collega aan de andere kant van Nederland praten of zelf in het buitenland. Digitale portofoons zijn in aanschaf wel een stuk duurder.

Bel of mail ons gerust voor meer informatie. Wij zijn erkend Icom- Motorola- en Kenwood dealer en programmeren van deze merken alle typen portofoons en mobilofoons.

Testen:
Het is raadzaam om eerst een test uit te voeren met het soort portofoon die u denkt nodig te hebben. Wij zijn u hierbij uiteraard behulpzaam bij. U kunt bij ons gebruik maken van testportofoons in de verschillende typen om in uw situatie de beste keuze te kunnen maken. Uiteraard rekenen wij voor het gebruik maken van deze testsets geen kosten indien u ook bij ons portofoons aanschaft.

klik hier om naar de portofoons te gaan

Back to Top